Opravujú strechu na novej divadelnej budove v Prešove

15.08.2005 Prešov

Prešov 15. augusta (TASR) - Na bezmála 8,9 milióna korún vyjde oprava strechy na novej divadelnej budove v Prešove. Investičnú akciu, ktorá je v plnom tempe,...
Prešov 15. augusta (TASR) - Na bezmála 8,9 milióna korún vyjde oprava strechy na novej divadelnej budove v Prešove. Investičnú akciu, ktorá je v plnom tempe, plánujú ukončiť do polovice septembra.

Nový model krytiny je zo zliatiny titanu a zinku, pričom pokryje 1464 metrov štvorcových strechy.
Podľa dnešného vyjadrenia riaditeľa Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove Jána Hanza k rekonštrukcii prikročili po tom, čo zriaďovateľ DJZ, Prešovský samosprávny kraj (PSK), získal šesť miliónov Sk z dodatočne zaplatenej dane U. S. Steel a zo svojho rozpočtu pridal 2,8 milióna Sk.
Strecha pri výdatnejších zrážkach zatekala vlastne už od otvorenia novostavby v septembri 1990 až do takej miery, že to znemožňovalo riadne využívanie objektu. Prípad evidovali ako havarijný stav, lebo ohrozoval bezpečnosť nielen divákov, zamestnancov, ale aj technických zariadení. Aspoň na čiastočné eliminovanie negatívnych dôsledkov si v DJZ pomáhali rôznymi spôsobmi odvádzania zrážkovej vody prenikajúcej cez veľký žľab šikmej strechy.
Odstránenie pôvodnej krytiny by podľa Hanza vyvolalo ďalšie náklady, preto novú položia na ňu. Strecha svojou atypickosťou neumožňuje využívať lešenie, ak prší, postup prác zastavia. Z jednej strany je strecha šikmá 28 stupňov, v protismere na menšej ploche 15 stupňov.
Rekonštrukciu začali v júli, povolenie na stavbu vydal Mestský úrad v Prešove v marci. Dodávateľom stavebných prác je Agrostav, a. s. , Prešov.
 

Vyberte región